Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
[B3 AAD quattro+LPG] Problem z odpaleniem PROSZE O POMOC!  
Autor Wiadomość
dyniu0624 
Nowy Klubowicz

Silnik: AAD
Typ: B3
Nadwozie: Sedan
Imię: Piotr
Posty tech.: 3
Miasto/Region: Mielec

Wysłany: 2010-02-20, 20:09   [B3 AAD quattro+LPG] Problem z odpaleniem PROSZE O POMOC!

Witam, jestem swiezym posiadaczem Audi 80 B3 z silnikiem 2.0 AAD Quattro.Moj problem polega na tym ze nie moge odpalic auta gosc ktory mi sprzedaldal auto mowil mi ze jest taki problem na cieplym silniku ze auto nie chce palic na benzynie ale ja mam tez taki problem na zimnym. Mowil ze jak tak sie zdazy to zebym odlaczyl czujnik temperatury i wtedy zapali. Robie tak owszem auto zapali ale po sekundzie zgasnie.Prosze o Pomoc

maniek887 
Audi 80 Maniak

Silnik: ABC
Typ: B4
Nadwozie: sedan
Imię: MICHAŁ
Posty tech.: 79
Miasto/Region: Sochaczew

Wysłany: 2010-02-21, 13:11   

wszystko wskazuje na to że ten czujnik jest walniety , jak go odłączasz to sterownik ustala wartosc optymalna i odpala ale to pomaga na krótko.

grze 

Silnik: ABT
Typ: B4
Imię: Grzesiek
Posty tech.: 2664
Miasto/Region: południe

Wysłany: 2010-02-22, 14:45   

zapewne nie używałeś szukajki. jest wiele podobnych tematów, np. http://www.audi80.pl/b3-a...ht=odpal%2A+aad

<szukaj> to takie proste

vvojtek 
Nowy Klubowicz

Imię: Wojtek
Posty tech.: 6

Wysłany: 2010-02-25, 20:32   

Witam, również mam AAD z gazem i miałem identyczny problem do twojego. Autko nie odpalało zarówno na zimnym jak i na ciepłym (odpliło i po sekundzie gasło). Wymieniłem wcześniej sondę, czujnik temperatury (ten niebieski dwu pinowy) i dalej samochód nie odpalał. Problem został rozwiązany dzisiaj - zdjąłem gumę z przepływomierza i z kolektora, następnie sprawdziłem wszystkie elementy gumowe i tu okazała się przyczyna. Był tam taki jeden trójnik, który rozpadł się (przesadziłem była mała dziura) i samochód dostawał lewe powietrze, tak przypuszczam. Po wymianie na nowy i regulacji przepływomierza autko odpala idealnie.

Dodam jeszcze, że jak miałem uszkodzony czujnik temperatury to na benzynie nie miałem wolnych obrotów, na gazie pracował w miarę dobrze, tyle, że spalił prawie 3 litry gazu więcej. Po wymianie wolne obroty natychmiast pojawiły się oraz spalanie wróciło do normy, tyle, że dalej nie odpalał.

dyniu0624 
Nowy Klubowicz

Imię: Piotr
Posty tech.: 3
Miasto/Region: Mielec

Wysłany: 2010-02-26, 13:55   

Dziekuje za podpowiedzi.Problrm sie rozwiązał okazalo się ze mam pękniętą rurę gumową idącą od filtra powietrza do kolektora i to był problem!Prowizorycznie okleilem ja plasterm i auto bez problemu odpalilo, teraz musze tylko poszukac takiej samej gdzies na szrotach.

krzys737 
Nowy Klubowicz

Imię: Krzysztof
Posty tech.: 8

Wysłany: 2010-03-10, 17:22   

Witam jestem posiadaczem audi 80 lpg 2.0E 1990r wtrysk wielopunktowy KE-Monotronic 1.1 sedan. Moj problem polega na tym iz ciezko na benzynie zapala na zimnym silniku a jak juz zapali to wchodzi na wysokie obroty ok 3000 i tak sie utrzymuje dotad az sie rorgrzeje. Dodam ze jak jest cieply pali jak zegarek. Pomozcie z gory dzieki.

Odpowiedz do tematu