| Autor |
Wiadomość |
mirazz
Nowy Klubowicz

Silnik: ABT
Typ: B4
Nadwozie: Sedan
Imię: Mirek
|
Wysłany: 2010-02-27, 17:36 [B4 92 2.0 ABT]Pukanie przy jeżdzie....
|
|
|
Dzień dobry ,krótko opiszę mój problem:podczas jazdy słychać pukanie dochodzące z przedniego koła.Mechanior najpierw powiedział że to łożysko ,ale po wymianie na nowe nic się nie zmieniło.Mi to podpada na przegób ,ale czy przegób może pukać podczas jazdy,a nie pukać gdy ruszam na skręconych kołach?Pukanie nasila się gdy na prędkości skręcam w prawo to z lewego koła dochodzi jeszcze głośniejsze pukanie.Dodam że jest też prawidłowo nasmarowany.pzdr |
_________________ Kocham te cztery kółka... |
| Ostatnio zmieniony przez mirazz 2010-02-27, 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
michael80b3
O Audi 80 wie wszystko

Silnik: RU
Typ: B3
Nadwozie: sedan
Imię: Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Gru 2008 Posty tech.: 225 Miasto/Region: Lubelskie LKR
|
|
|
|
 |
mirazz
Nowy Klubowicz

|
Wysłany: 2010-02-27, 17:56
|
|
|
| Ale nie puka przy ruszaniu...?Zastanawiam się czy jest taka możliwość że jest krzywa półoś? |
|
|
|
 |
gigs
99 % Klubowicza

Silnik: 1Z
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2010-02-27, 18:56
|
|
|
| Może Ci kolego pukać przegub wewnętrzny, po tym jak opisałeś objawy to może być to. |
_________________ Gigs |
|
|
|
 |
mirazz
Nowy Klubowicz

|
Wysłany: 2010-02-27, 19:23
|
|
|
| Czy można jakoś to sprawdzić,tzn czy jakiś luz już powinien go kwalifikować do wymiany? |
|
|
|
 |
goldi j51

Silnik: AFN
Typ: B5
Nadwozie: Avant
Imię: Jarek
Pomógł: 51 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty tech.: 1962 Miasto/Region: Wrocław
|
|
|
|
 |
mirazz
Nowy Klubowicz

|
Wysłany: 2010-02-27, 19:36
|
|
|
| No może to jest bicie,wzmaga się równiez gdy odejmuję gaz i odczuwalne są lekkie drgania na kierownicy-opony były ównież zmieniane ,bez rezultatu. |
|
|
|
 |
fredi99vv
O Audi 80 wie wszystko

Nadwozie: Avant
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Lut 2010 Posty tech.: 153 Miasto/Region: jaroslaw/podkarpacie
|
Wysłany: 2010-02-27, 21:45
|
|
|
Jezeli na skreconych kolach przy ruszaniu klekocze to przeguby ZEWnetrzne do wyp-wymiany.
Popieram przypuszczenia GOLDI j51 bo nic w sumie innego wymyslec sie nie da (ale nigdy jeszcze sie z tym nie spotkalem zeby wewnetrzny przegub padl(jesli oslona byla dobra).
Skrzywiona polos tez raczej odpada bo musialbys kolo razem z wachaczem urwac zeby ja wygielo(chyba ze ktos specjalnie w nia mlotkiem rebnal)
napisz jeszcze od kiedy wystapily te objawy? |
|
|
|
 |
Darek_32
Audi 80 Mastah

Nadwozie: SEDAN
Imię: DAREK
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2007 Posty tech.: 128 Miasto/Region: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2010-02-27, 22:36
|
|
|
| mirazz napisał/a: | | Czy można jakoś to sprawdzić,tzn czy jakiś luz już powinien go kwalifikować do wymiany? |
Jest prosty test na sprawdzenie przegubu wewnętrznego: samochód na podnośnik do góry, koła w powietrzu, odpalasz, wbijasz jedynkę, po puszczeniu sprzęgła delikatnie przyciskasz hamulec - jeśli słyszysz pukanie to przegub wewnętrzny do wymiany. |
_________________ Audi B4 B+LPG |
|
|
|
 |
mirazz
Nowy Klubowicz

|
Wysłany: 2010-02-28, 09:09
|
|
|
To jest to ,puka jak hamuję-więc szukam przegubu.
Dzięki Panowie za pomoc,jak ogarnę temat to oczywiście zamelduję!!! |
|
|
|
 |
gigs
99 % Klubowicza

|
Wysłany: 2010-02-28, 15:24
|
|
|
Nie musisz podnosić samchodu na podnośnik, ja tak robiłem i niby nikt nie widział, że coś jest z przegubem. Wjedź na kanał sobie sam, zostaw smochód na luzie wejdź pod spód i złap za półoske. Spróbuj nią poruszać do przodu i do tyłu. U mnie jedna nie ruszała się wogóle, natomiast druga miała luz bo mogłem ją ruszyć delikatnie w tył i przód.
Okazało się, że przegub wewnętrzny był walnięty mimo, że guma była cała. A każdy mi mówił taki luz to nie luz, to na pewno nie przegub. Obstawiałem przy swoim i po wymianie mam cisze, spokój i nic mi nie drży |
_________________ Gigs |
|
|
|
 |
|
|