Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
[B41Z] Dźwięk trzeszczących sprężyn przy wciśnięciu sprzęgła  
Autor Wiadomość
Spietyq 
O Audi 80 wie wszystko

Silnik: 1Z
Typ: B4
Nadwozie: Avant
Imię: Mariusz
Posty tech.: 211
Miasto/Region: Tczew

Wysłany: 2009-09-14, 22:51   [B41Z] Dźwięk trzeszczących sprężyn przy wciśnięciu sprzęgła

Witam. Od jakiegoś czasu przy wciśnięciu sprzęgła pojawiają się dźwięki trzeszczących sprężyn i tylko przy wciśnięciu pedału czy poszło łożysko czy pękły sprężynki na tarczy, czy mogę póki co tak jeżdzić czy trzeba wymienić sprzęgło? Nadmienie, że wysprzęgła dobrze. Ale brzęczy. Ewentualnie jakie sprzęgło polecilibyście: Sachsa, Luk, Valeo czy coś innego. Pozdrawiam.

flgmnft 
Rodem z Ingolstadt?

Silnik: ABC
Typ: b4
Nadwozie: AvantQ
Imię: Marcin
Posty tech.: 371
Miasto/Region: Bielsko-Biała

1994 Audi 80 B4 Avant Quattro
Wysłany: 2009-09-15, 07:12   

Jezeli tylko przy wcisnieciu sprzegla, to moim zdaniem lozysko oporowe sie konczy. Jesli wymieniac to chyba komplet. Wiem ze to juz troche kosztuje. Mozesz to rozebrac, zobaczyc w jakim stanie jest tarcza i docisk. Jesli beda ok to wymien tylko lozysko. Na wszystkich tych firmach dlugo pojezdzisz, ale ja bym bral sachsa.

Niki20 
100 % Klubowicza

Silnik: 1Z+
Nadwozie: Sedan
Imię: Dominik
Posty tech.: 1534
Miasto/Region: Harta/RZE

Wysłany: 2009-09-18, 11:16   

Wg mnie także to wygląda na łożysko oporowe... Jeżeli będziesz miał wyciągnięte sprzęgło to radzę wymienić komplet (no chyba, że reszta w bardzo dobrym stanie ;-) ) aby za jakiś czas znowu tej samej roboty nie robić... Także polecam sachs'a. :-)

TDI Rulezz <spoko>

bob232 
Audi 80 Maniak

Nadwozie: Avant
Imię: Rafal
Posty tech.: 69
Miasto/Region: kluczbork

Wysłany: 2009-09-19, 15:42   

Zrób kompletne sprzeglo i bedziesz mial spokój. Polecam ci valeo, jest napewno tańsze od sachsa a wcale nie gorsze

Łysy_18 
Audi 80 Maniak

Silnik: KX
Typ: 85
Nadwozie: Coupe
Imię: Karol
Posty tech.: 63
Miasto/Region: Siennica

1988 Audi Coupe
Wysłany: 2009-09-25, 09:28   

Raczej kompletne sprzęgło. Polecam sachsa albo luka.

mariusz8282 
Audi 80 Maniak

Nadwozie: SEDAN
Imię: Mariusz
Posty tech.: 58

Wysłany: 2010-02-28, 17:53   

Zdecydowalem sie odswiezyc temat gdyz mam wlasnie podobny problem. Wczoraj wciskajac sprzeglo na sucho (przy zgaszonym silniku) dosyc glosno slychac wydobywajace sie dzwieki ze sprzegla (tuz przy skrzyni). Wszedlem do kanalu, odkrecilem plastikowa obudowe podwozia bo myslalem ze to jakas linka trzeszczy i mozna posmarowac WD 40 i przejdzie. No ale nie zauwazylem tam zadnej takiej linki i przysluchujac sie wychodzi na to ze dzwiek wydobywa sie z wnetrza obudowy zarowno przy wciskaniu sprzegla jak i puszczaniu. jest to taki drażniacy dzwiek skrzypienia jakby rozciagania sprezyn. Przy zapalonym silniku nieslyszalny ze wzgledu na halas silnika. Czy to bedzie to samo co u autora tego postu? Czy pojezdze na tym jeszcze czy do wymiany sprzeglo na gwalt?

Odpowiedz do tematu