Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
problem znajomego związany ze sprzedażą auta  
Autor Wiadomość
Bocian1520 
Audi 80 Fan

Silnik: 1Z
Typ: b4
Nadwozie: avant
Imię: Łukasz
Posty tech.: 29
Miasto/Region: Częstochowa-Radomsko

Wysłany: 2010-03-11, 18:50   problem znajomego związany ze sprzedażą auta

kopia z innego forum

witam! mam dość nietypową sprawę. dostałem w rozliczeniu auto przerobionego anglika o czym kompletnie nie wiedziałem myślałem ze to auto było tylko zarejestrowane w Anglii ale miało kierownice po lewej stronie a tu niespodzianka. gość któremu sprzedałem to auto domaga się ode mnie zwrotów koszu jakichś cześć(lampy, lusterka itp) które musi wymienić bo przekładka była zrobiona podobno nie fachowo (ja tam się nie połapałem ze to anglik)... na umowie jest kwota 20 tys i on jeszcze podobno włożył 5tys jakieś rozrządy paski oleje opony rejestracja OC itp wiec gdybym chciał mu oddać te pieniądze i zabrać to auto to muszę mu oddać 20tys czy 25tys ??? bo porostu nie chce kłopotów z tego powodu proszę o odpowiedz i z góry dziękuje pozdrawiam

może Wy coś poradzicie biedakowi

percevalle 
Rodem z Ingolstadt?

Silnik: JN
Typ: B3
Nadwozie: sedan
Imię: witek
Posty tech.: 493
Miasto/Region: zamość/lubelskie

Wysłany: 2010-03-11, 19:20   

No niestety z jednej strony gość ma prawo domagać się zwrotu poniesionych kosztów na nieprzewidziane naprawy jakie wynikły w związku z tym że auto jest anglikiem, a naprawy te były konieczne do uzyskania rejestracji. Wszystko jednak zależy od tego na jakim etapie jest sprawa, bo teoretycznie jesli wystąpiłby z pozwem do sądu to sam musiałby udowodnić że takia naprawa była konieczna. A Ty możesz zawsze podnosić np.: że nie wiedziałeś o wadach i działałeś w dobrej wierze (sąd chroni dobrą wiare); że w umowie sprzedaży zawarliście klauzule że kupujący wie w jakim stanie jest auto i na to sie godzi; że nie zamierzasz pokrywać zbędnych kosztów jak olej, rozrząd, paski, opony itp, co byłoby zresztą absurdalne. Wydaje sie że jesteś w lepszej sytuacji, bo macie umowe, poza tym nie na Tobie spoczywałby ciężar dowodu.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez percevalle 2010-03-11, 19:27, w całości zmieniany 3 razy  

rczopik2 
Władca pierścieni

Imię: RAFAŁ
Posty tech.: 525
Miasto/Region: RSR

Wysłany: 2010-03-11, 19:22   

Mógł sobie tam wsadzić co chce nawet złote wstawki.
Ciebie obchodzi cena z umowy, jest najważniejsza. Uwzlędniając że auto niezostało odchudzone z wyposażenia i stanu tech. jakie było w dniu spisania umowy i odbioru.
Ile czasu minęło od umowy?

Bocian1520 
Audi 80 Fan

Wysłany: 2010-03-11, 19:27   

ale ten znajomy miał to auto zarejestrowane na siebie w Polsce miało wszystkie przeglądy itp i nawet na ogłoszeniu na otomoto zaznaczy ze auto sprowadzone zarejestrowane i podał też numer vin ale nikomu do głowy nie przyszło żeby sprawdzać czy to anglik czy nie i chłopak jest przestraszony bo też mu sie nie przelewa a gośc go doi

percevalle 
Rodem z Ingolstadt?

Silnik: JN
Typ: B3
Imię: witek
Posty tech.: 493
Miasto/Region: zamość/lubelskie

Wysłany: 2010-03-11, 19:29   

Bocian1520 napisał/a:
ale ten znajomy miał to auto zarejestrowane na siebie w Polsce miało wszystkie przeglądy itp

Ten znajomy od ktorego miałeś auto w rozliczeniu a potem je sprzedałeś? To jest argument ze działałeś w dobrej wierze, nie wiedziałeś ze to anglik, apoza tym auto było zarejestrowane w kraju <ok>

Bocian1520 
Audi 80 Fan

Wysłany: 2010-03-11, 19:42   

gadałem akurat z kumplem przed chwilą i gośc chiał pedały (ham i sprzęgło bo cos tam było niby nie tak )wiec mu dzisiaj wysłał teraz znow gośc chce 300zł za wymianę i żeby mu kupił lusterka i lampy bo sa angielske...

[ Dodano: 2010-03-11, 19:49 ]
a on to jakieś 10 dni temu sprzedał bo balabga była

aldi 

Silnik: ABC
Typ: B4
Nadwozie: Sedan
Imię: Albert
Posty tech.: 1502

1993 Audi 80
Wysłany: 2010-03-11, 21:32   

Jakoś tak jest że jeśli kupi się auto z komisu i ma jakieś wady ukryte to od sprzedawcy można dochodzić jakichś praw, ponieważ komis zajmuje się profesjonalnie autami na co dzień. Jeśli się kupuje od osoby prywatnej można się wykręcić że na samochodach się zna i nie wiedziało się o tych wadach.

marcinGD 
O Audi 80 wie wszystko

Silnik: ABT
Nadwozie: SEDAN
Imię: MARCIN
Posty tech.: 198
Miasto/Region: GDAŃSK

Wysłany: 2010-03-11, 23:58   

Najwazniejsza jest umowa a taka macie spisana, jednym z podpunktow owej umowy jest pewnie fakt iz stan techniczny samochodu jest znany kupujacemu i sie na to godzi. Po zlozeniu podpisu moze sobie pogadac. Chyba, ze masz tam jeszcze jakies inne podpunkty bo wiadomo ile stron internetowych tyle wersji umow. Kazdy by tak chcial, ze kupi auto a potem jak cos mu nie przypasuje to chce pieniadze spowrotem. Kupujac uzywany samochod wiadomo nie od dzis, ze trzeba sie mu lepiej przyjrzec niz nowemu. Chociaz ostatnimi czasy i tym nowym tez trzeba sie bacznie przygladac, kupie samochod pojezdze 3-4dni albo tydzien, znudzi mi sie i co? zaczne cos wymyslac aby sprzedajacy zwrocil mi pieniadze? Nie ma tak fajnie :mrgreen: moim zdaniem nie masz co sie martwic, umowa to umowa w ostatecznosci mozesz smialo powiedzec ze gosciu bardzo dobrze o tym wiedzial a teraz zaczyna wydziwiac i wyludzac od ciebie pieniadze :mrgreen:

Kolczat 
Super User

Typ: 8G
Nadwozie: Cabrio
Posty tech.: 763
Miasto/Region: Lędziny

1996 Audi 80 Cabrio
Wysłany: 2010-03-12, 09:15   

czy tylko mnie sie wydaje ze to jest problem znajomego od Bocian1520, a nie samego Bocian1520, ?! napisz co pisze na umowie, wtedy bedziemy wiecej wiedziec
- zderzak przod RS2 w odwodzie, poki co CFL
- soczewki w czarnym macie + 6000K
temat:
http://www.audi80.pl/audi...zat-vt29880.htm

Bocian1520 
Audi 80 Fan

Wysłany: 2010-03-12, 09:32   

Ptk 5 jest chyba ważny Kupujący oświadcza ze stan techniczny pojazdu jest mu znany

Kolczat 
Super User

1996 Audi 80 Cabrio
Wysłany: 2010-03-12, 09:35   

no i z pałki ;] jak to powiedzial kiedys jeden sprzedajacy mojemu ojcu jak nas wyslal 500km do domu autem z hamulcem na jednym kole... "widzialy gały co brały..." tyle mozesz mu powiedziec bo tak naprawde to fest upierdliwy gosicu musi byc skoro lusterko chce zmieniac... jakby przeszkadzalo fest angielskie lusterko - podejrzewam lamane z prawej strony, tez tak mam i jest niesamowicie pomocne...
temat:

Bocian1520 
Audi 80 Fan

Wysłany: 2010-03-12, 09:37   

mnie sie wydaje ze on chce wyudzić kase od kumpla a on to auto sprzedał po cenie ok 5tys niższej od rynkowej bo mu na kasie zalezało szybko i to była jego ostatnai deska ratunku i jeszcze mu cos wymysla o jakichs wadach ukrytych

kubik 

Silnik: AAH
Nadwozie: AVANT
Imię: Kuba
Posty tech.: 1214
Miasto/Region: Sosnowiec/Katowice

Wysłany: 2010-03-12, 10:02   

Po mojemu to sprawa jest w miarę prosta. Trzeba gościowi powiedzieć że zapis w umowie jest wiążący do obu stron. Umowa się dokonała i przedmiot umowy przeszedł na własność strony. Jeśli będzie naciskał to należy go powiadomić że składam zawiadomienie do prokuratury o próbie wyłudzenia. Dokładnie tak zrobiłem jak pewna firma próbowała wyłudzić od mnie kasę za dawno spłacony kredyt, niby jakieś odsetki itd. Po kliku telefonach poinformowałem panią że wniosek do prokuratury składa mój prawnik i od dzisiaj on się będzie z nimi kontaktował. Więcej telefonów nie było.

KLIK>>Reklama kolegi swistak3171

Bocian1520 
Audi 80 Fan

Wysłany: 2010-03-12, 10:10   

dzięki wielkie chłopaki też tak raczej zrobię tylko że ja ani kolega prawnika nie mamy:( :P

Kolczat 
Super User

1996 Audi 80 Cabrio
Wysłany: 2010-03-12, 10:13   

eee no daj spokoj, sciemniac nie umiesz? ;p myslisz ze kubik, ma? :D puszczasz scieme mowisz ze sprawa jest juz w prokuraturze o probie wyludzenia i napewno koles zmieknie ;]
temat:

Odpowiedz do tematu