Strona główna



 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

OC/AC WRC. Części samochodowe SklepOpon.com – opony i felgi Audi 80 forum Tarcze, hamulce forum audi 80
Kup OC/AC
Regeneracja
turbosprężarki
Pompy,
przepływomierze
SklepOpon.com
opony i felgi
Naprawa
wgnieceń
Układy hamulcowe Sprawdź VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu




Poprzedni temat «» Następny temat
[B4 1.9 1Z] Problem z kierunkowskazami i awaryjnymi.  
Autor Wiadomość
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2018-05-09, 08:35   [B4 1.9 1Z] Problem z kierunkowskazami i awaryjnymi.

Witam. Mam problem z brakiem kierunkowskazów i awaryjnych. Po włączeniu kierunkowskazów lub awaryjnych jest charakterystyczne jedno cyknięcie w przekaźniku, więc prąd do niego dochodzi. Zaznaczę, że zimową porą miałem podobny problem. Wymieniłem wtedy przerywacz i problem ustąpił dopiero kolejnego dnia rano. Światła obrysowe działają, mijania również więc problem nie tkwi w manetce. Bezpieczniki sprawdzone , więc proszę o pomoc . Jazda autem bez kierunkowskazów to proszenie się o kłopoty :-) Dziękuję, pozdrawiam !
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
PieterB 



Silnik: ABK
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Piotr
Pomógł: 250 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 9008
Skąd: Zamość


Wysłany: 2018-05-09, 09:48   

Dawid1995, czy to nowy przerywacz dałeś czy używkę?
_________________
Ustawianie zapłonu w abk
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Moja Audiana

...a tak w ogóle to dżentelmeni nie rozmawiają o Topranie ;) - miron72
 
 
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2018-05-09, 10:14   

Założyłem nowy FEBI. Generalnie kupiłbym nowy , ale jeśli okaże się, że to nie to to będę stratny. Dlatego pytam, co tam jeszcze mogło się zepsuć. Prąd do niego dochodzi bo cyka ;)
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Jarewa 


Silnik: ABT
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Jarek
Pomógł: 213 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 7286
Skąd: Głogów


Wysłany: 2018-05-09, 10:16   

To podstaw drugi bo wada ewidentnie w przekazniku. A czy jak pyknie to zalaczy łapy kierowników? Świeca.
_________________
Moje OOOO
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2018-05-09, 10:18   

Nie świecą. Tylko cyknie. Podobnie jest w światłach awaryjnych. Cyknie i nic poza tym.
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Jarewa 


Silnik: ABT
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Jarek
Pomógł: 213 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 7286
Skąd: Głogów


Wysłany: 2018-05-09, 10:29   

W podstawce przekaźnika zrób zwarcie między 49 a 49a wtedy powinno świecić się bez mruganie i sprawdź masę jak tak jest to przekaznik do wymiany. A jak tak nie ma to możliwe że włącznik awaryjnych zdechł nie łączą styki w środku.
_________________
Moje OOOO
 
 
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2018-05-09, 11:08   

Jarewa napisał/a:
A jak tak nie ma to możliwe że włącznik awaryjnych zdechł nie łączą styki w środku.

Ale nawet gdy włączę awaryjne to jest to cyknięcie.
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Jarewa 


Silnik: ABT
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Jarek
Pomógł: 213 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 7286
Skąd: Głogów


Wysłany: 2018-05-09, 12:47   

Nie szkodzi włącznik ma wybór zasilania może tam gubi porostu prąd. Dlatego pierw zmostkuj i sprawdź czy problem pradow czy przekaźnika. A może wszystkich zarowek :-D

49 to plus zasilanie przekaźnika bierze się z włącznika awaryjnych bo tam są styki czy plus po zapłonie czy stały plus
_________________
Moje OOOO
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2018-05-09, 14:25   

Spróbuję tak jak mówisz Jarewa, i zobaczymy :-) dam znać, dzięki wielkie
Czyli po prostu zmostkować kabel idący do 49 z kablem idącym do 49a tak i pominąć przekaźnik?
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Jarewa 


Silnik: ABT
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Jarek
Pomógł: 213 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 7286
Skąd: Głogów


Wysłany: 2018-05-09, 15:43   

Tak tak zmostkuj. Tylko nie pamiętam z pamięci czy 49a idzie bezpośrednio do włącznika awaryjnych czy się rozdziela awaryjne/manetka. Możesz też sprawdzic przerywać 31masa 49 plus 49a wyjście plusa na zarowke
_________________
Moje OOOO
 
 
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2018-05-09, 21:14   

Po wymianie przekaźnika problem ustąpił. Dzięki wielkie za pomoc Jarewa, okok piwoa80 Pozdrawiam! oklasky

[ Dodano: 2019-06-04, 11:37 ]
Witam. Niestety problem powrócił już kilkukrotnie.. Kierunki raz działają, raz nie. Podkładałem nowy przerywacz, problem nie ustępuje. Zakładałem nowy włącznik kierunkowskazów, nadal nic. Nie działają również awaryjne, natomiast działają obrysówki. Po zmostkowaniu 49 i 49a , kierunki również nie świecą światłem jednostajnym. Bezpiecznik jest w porządku. Umówiłem się na wizytę u elektryka ale wtedy działały jak na złość. Ma ktoś jakiś pomysł? Czy może być to licznik, tj. żarówki w nim? Układ jest połączony?
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Jarewa 


Silnik: ABT
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Jarek
Pomógł: 213 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 7286
Skąd: Głogów


Wysłany: 2019-06-04, 11:49   

Nie to nie licznik. Biorąc pod uwagę to co piszesz 49,49a masz gdzieś słaby styk czyli cała instalacja zasilania migac. Jest cieplej idlatego powróciło.

Podejrzenie na wtyke przycisku awaryjnych lub sam włącznik. Odmienił byś go.
_________________
Moje OOOO
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2019-06-04, 11:50   

Jarewa napisał/a:
Biorąc pod uwagę to co piszesz 49,49a masz gdzieś słaby styk

Tylko gdzie tego szukać? W podstawie bezpiecznika prąd jest, natomiast na 49 oraz 49a nie ma. Dokąd idzie 31 (masa)?
Dodam , że podświetlenie włącznika świateł awaryjnych działa, więc tam napięcie dochodzi.

[ Dodano: 2019-06-04, 11:53 ]
Jarewa, Włącznik też zdjąłem, wyczyściłem kostkę i nic.
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Jarewa 


Silnik: ABT
Typ: b4
Nadwozie: Sedan
Imię: Jarek
Pomógł: 213 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 7286
Skąd: Głogów


Wysłany: 2019-06-04, 12:14   

Musi coś w nim siedzieć. Schemat w dłoń i sprawdź tam napięcia jest stały plus i po zapłonie a nawet wyciągnij włącznik i też zrób przejście.
_________________
Moje OOOO
 
 
Dawid1995 
Audi 80Spec



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Dawid
Pomógł: 12 razy
Wiek: 23
Dołączył: 13 Wrz 2016
Posty: 298
Skąd: Kwidzyn


Wysłany: 2019-06-04, 12:18   

Więc idę dłubać, dam znać jak coś się wyjaśni, dzięki za pomoc.

[ Dodano: 2019-06-04, 14:02 ]
Rozebrałem, poczyściłem, złożyłem, działał jakieś 30 sekund. Rozebrałem ponownie, złożyłem i znów działa. Ciekawe jak długo. W każdym razie zapewne winny jest włącznik świateł awaryjnych, jeśli problem się powtórzy, poszukam jakiejś używki. Dzięki Jarewa,

[ Dodano: 2019-06-07, 20:47 ]
Po wymianie włącznika awaryjnych na używkę problem ustąpił. Dzięki raz jeszcze Jarewa, .
_________________
Sprzedam : https://www.audi80.pl/top...95-vt103238.htm
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




forum audi a6 hamulce Testy opon
forum audi 80
Zaprzyjaźnione serwisy
:: Forum Audi A6 :: forum bmw :: AZ Auto Serwis :: Tarcze hamulcowe Audi :: Klocki hamulcowe Audi :: Nagrania lektorskie - cennik. ::
:: SklepOpon.com - opony i felgi :: koło pasowe wału korbowego :: Felgi aluminiowe Audi - AluShop.pl :: pompa wody ::
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13