Strona główna



 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Opony samochodowe Felgi Audi 80 OC/AC części audi 80.pl WRC. Części samochodowe Tarcze, hamulce forum audi 80
Opony
samochodowe
Felgi i opony
Audi
Kup OC/AC
Części samochodowe
Pompy,
przepływomierze
Układy hamulcowe Sprawdź VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
[B4 1Z 1.9 Tdi] pulsuje pedał sprzęgła..  
Autor Wiadomość
rczopik2 
Władca pierścieni



Silnik: 1Z
Typ: b4
Imię: RAFAŁ
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 512
Skąd: RSR


Wysłany: 2007-06-05, 08:26   [B4 1Z 1.9 Tdi] pulsuje pedał sprzęgła..

Witam czy wie ktoś co może być powodem pulsowania pedału sprzęgła gdy wciskam delikatnie sprzęgło na biegu jałowym???
Tzn. wciskam niewiele do momentu gdy znika luz na pedale.
Żadny bieg nie jest załączony.
Przy ruszaniu sprzęgło nie ślizga i nie szarpie.

[ Dodano: 2007-06-05, 09:28 ]
Sorki wielkie za pomyłkę że nie ten dział.
 
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
minon1 
Super User



Nadwozie: Avant
Imię: Simon
Pomógł: 11 razy
Wiek: 41
Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 945
Skąd: Sochaczew


Wysłany: 2007-06-05, 09:05   

mosz kolego coś z dociskiem lub ze sprzęgłem. Kupiłeś juz tak, czy to za Twojej "kadencji" tak się stało :?:
_________________
http://www.audi80.pl/view...?t=3418&start=0
 
 
 
rczopik2 
Władca pierścieni



Silnik: 1Z
Typ: b4
Imię: RAFAŁ
Pomógł: 7 razy
Wiek: 37
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 512
Skąd: RSR


Wysłany: 2007-06-05, 09:40   

Tzn. jak go kupiłem nie cały rok temu to tego nie zauwarzyłem.
A może tak się dziać przy uszkodzonej poduszce silnika, bo ta od strony lewego koła mi się nie podoba i jest jakby wybrzuszona.]
Ale mie wykluczam sprzęgła.
 
 
 
radi88 
Rodem z Inglostadt



Nadwozie: Sedan
Imię: Radek
Pomógł: 10 razy
Wiek: 35
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 399
Skąd: Trójmiasto, Rumia


Wysłany: 2007-06-05, 10:39   

Moze to byc wina wysprzeglika hydraulicznego pod pedalem sprzegla, one tez sie zuzywaja.
_________________
Audi 80 B4 1.9 TDi + wtryki AFN + ECU 16bit + chip, na Pierburgu dzięki Endriu210. Alutec 17" soczewki, USY na tyle, zawiecha -35mm

http://www.audi80.pl/audi...0963.htm#775557
 
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
minon1 
Super User



Nadwozie: Avant
Imię: Simon
Pomógł: 11 razy
Wiek: 41
Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 945
Skąd: Sochaczew


Wysłany: 2007-06-05, 13:16   

radi88 napisał/a:
Moze to byc wina wysprzeglika hydraulicznego pod pedalem sprzegla, one tez sie zuzywaja.


Raczej nie przy tych objawach.
_________________
http://www.audi80.pl/view...?t=3418&start=0
 
 
 
hudy 



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Łukasz
Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 4808
Skąd: Alwernia


Wysłany: 2007-06-07, 14:39   

to nie wina sprzęgła.ja mam to samo.wymieniłem kompletne sprzęgło i u mnie jest taki sam objaw.jak lekko docisne sprzęgło to czuje takie pulsowanie.przed wymianą działo się to samo wiec żaden element sprzęgła tego nie powoduje.szukaj przyczyny gdzie indziej...
 
 
Radek5V 
Audi 80 Mastach


Silnik: PS
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 115


Wysłany: 2007-06-07, 17:46   

Może przyczyną tych problemów jest wyeksploatowana poduszka pod skrzynią, przenosi drgania z silnika i stąd pulsowanie pedała sprzęgła. :idea:
_________________
www.cultstyle.pl
a oto moja niunia http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=3549
 
 
hudy 



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Łukasz
Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 4808
Skąd: Alwernia


Wysłany: 2007-06-07, 21:09   

poduszki też wymieniałem :-P i nic nie przeszło.u mnie pulsuje pedał sprzegła i jest inny odgłos pomiędzy puszczonym sprzęgłem a jak wcisne.z tego co zauwarzyłem mam do wymiany jakieś łożysko które jest w skrzyni.nie wiem jak sie ono dokładnie nazywa ale chyba łozysko oporowe.może to jest jego przyczyna...
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
lluukkaasss 
Audi 80 Maniak


Silnik: ABT
Imię: Łukasz
Dołączył: 12 Sie 2007
Posty: 63


Wysłany: 2007-08-15, 18:26   

lozysko oporowe wchodzi w zestaw kompletnego sprzegla wiec skoro zmieniles sprzeglo to lozysko tez masz wymieone bo sprzeglo to tarcza docisk i lozysko oporowe ...

podlaczam sie bo mam ten sam problem i stawiam wlasnie na loztsko, tylko zeby je zmienic musze tak czy siak skrzynie wyciagac...
 
 
hudy 



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Łukasz
Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 4808
Skąd: Alwernia


Wysłany: 2007-08-15, 19:06   

ale ja wymieniłem kompletne sprzegło.wszystkie trzy elementy sa nowe.mnie chodzi o łożysko które jest w skrzyni nie wiem dokładnie jak się nazywa ale chyba łożysko wałka sprzęgłowego.tego łażyska nie wymieniasz gdy wymieniasz sprzęgło.najciekjawsze jest to że przy zmianie biegów odczówam lekie szarpniecia.najgorzej jest jak szybko przyspieszam i zmieniam szybko z 1 biegu na 2 to potrafi tak walnać pod spodem samochodu jakbym na coś wjechał.podobno to wina właśnie tego łożyska o którym mówie...
 
 
dziq111 
Audi 80 Fan


Nadwozie: Sedan
Imię: Paweł
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 29
Skąd: Bieruń woj. Slaskie


Wysłany: 2007-08-20, 12:01   

hudy napisał/a:
ale ja wymieniłem kompletne sprzegło.wszystkie trzy elementy sa nowe.mnie chodzi o łożysko które jest w skrzyni nie wiem dokładnie jak się nazywa ale chyba łożysko wałka sprzęgłowego.tego łażyska nie wymieniasz gdy wymieniasz sprzęgło.najciekjawsze jest to że przy zmianie biegów odczówam lekie szarpniecia.najgorzej jest jak szybko przyspieszam i zmieniam szybko z 1 biegu na 2 to potrafi tak walnać pod spodem samochodu jakbym na coś wjechał.podobno to wina właśnie tego łożyska o którym mówie...



moim zdanie te podobno to jest tylko naciaganie na kase a pulsowanie moze wynikac z wiecej zeczy naprzyklad sloneczko na docisku moze byc juz zuzyte przy nowej tarczy one dziala automatycznie wczesniej i lozysko nie siada na stare wydarte miejsce i wtedy moze pulsowac.
_________________
Było
80 B4 Avant 2.0E
S4 Avant turbo quattro 2.2t
S4 sedan Turbo quattro 2.2t
S4 Avant turbo quattro 2.2t
i jest
s6 turbo quattro 2.2t
80 sedan 1.z
na wtryskach jednosprezynkowych :)
oraz
A8L D2 W12 z 1.9 TDI PD
 
 
 
chips 
Władca pierścieni



Nadwozie: Avant
Imię: Konrad
Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Kwi 2007
Posty: 669
Skąd: Kraśnik


Wysłany: 2007-08-20, 20:17   

Miałem to samo. Doszło do tego, że ostatnio jechałem do Krakowa i dojechałem tylko do Kielc, a z powrotem bez sprzęgła. Po wyjęciu skrzyni okazało się, że poszło łożysko, ale nie sprzęgłowe tylko przy wale, które siedzi przy silniku, a nie w sprzęgle. Po wymianie już nic nie pulsuje.
 
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
minon1 
Super User



Nadwozie: Avant
Imię: Simon
Pomógł: 11 razy
Wiek: 41
Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 945
Skąd: Sochaczew


Wysłany: 2007-08-20, 22:06   

Chyba nie ma co kombinować i smutne, ale czekać aż coś nie wytrzyma :-?
_________________
http://www.audi80.pl/view...?t=3418&start=0
 
 
 
lluukkaasss 
Audi 80 Maniak


Silnik: ABT
Imię: Łukasz
Dołączył: 12 Sie 2007
Posty: 63


Wysłany: 2007-08-20, 22:29   

panowie to lozysko oporowe, jestem juz pewny na 100%, autopsja :] :mrgreen:
 
 
hudy 



Silnik: 1Z
Nadwozie: Sedan
Imię: Łukasz
Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 4808
Skąd: Alwernia


Wysłany: 2007-08-26, 10:44   

jak to sprawdziłeś że to jest wina tego łożyska??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group



Akumulatory samochodowe Audi 80

forum audi a6 hamulce Testy opon

Zaprzyjaźnione serwisy
:: Forum Audi A6 :: forum bmw :: AZ Auto Serwis :: Tarcze hamulcowe Audi :: Klocki hamulcowe Audi :: Nagrania lektorskie - cennik. ::
:: koło pasowe wału korbowego :: Felgi aluminiowe Audi - AluShop.pl :: pompa wody ::
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 15