Strona główna



 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Sklep online samochodowych OC/AC WRC. Części samochodowe SklepOpon.com – opony i felgi Audi 80 forum Tarcze, hamulce forum audi 80
MOTONET
Części online
Kup OC/AC
Regeneracja
turbosprężarki
Pompy,
przepływomierze
SklepOpon.com
opony i felgi
Naprawa
wgnieceń
Układy hamulcowe Sprawdź VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
[B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka  
Autor Wiadomość
Solskier 
Od zawsze na forum



Nadwozie: Avant
Imię: Piotrek
Pomógł: 117 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 3380
Skąd: Kłodzko


Wysłany: 2008-02-08, 10:23   [B4 1Z]Rezanie AC / BC + Manetka

Wkońcu po długim czasie poszukiwac znalazłem mogół AC/BC do silnka rzedowego i to chyba było najtrudniejsze do osiagniecia :mrgreen: Rezanko zaczołem z samego rana i skonczyłem około południa. Wiec moze przede odrazu do rezanka:

Pierwsza czynnosc jaką musimy wykonac jest dostanie sie do licznika, w tym celu odkrecamy dwie śróbki na krzyzaka pod spodem kierownicy.

Nastpenie odkrecamy kolejne dwie krzyzakowe śrubki mocujace licznik.

Teraz przechylamy licznik szybką do góry i odpinamy koljeno wtyczki uprzednio zdejmując z nich zaberpieczenie np przy urzyciu płaskiego śrubokreta.

Po wyjeciu licznka mamy już przestrzen na której mozemy pracować przez nastepne pare godzin :-D

Bierzemy licznik i odkrecamy Mini Checka (MC) który przykrecony jest trzema srubkami na krzyzaka, po odkreceniu śrubek ciagniemy MC do góry.

Teraz mamy już wolne miejsce na nasz nowy moduł Auto Checka / Bordcomputera (AC/ BC)

W miesce po MC wkładamy BC przykrecamy go czterema krzyzakowymi srubkami (doszła jedna dodatkowa śrubka której nie było przy MC) oraz zaczepiamy potencjometr do regulacji ilosci paliwa (do predkosciomierza przyczepiamy przewody- jest tam specjalna rynienka na nie)

W dalszej czesci potrzebujemy dostep do przełaczników w celu zmontowania manetki do sterowania BC. W tym celu musimy odkrecić kierownice (jesli ktoś ma kierownice z Air Bagiem a nie posiada Vaga proponuje odłaczyć akumulator w celu uniknieciu błedu poduszki powietrznej który powstanie po jej odłaczeniu) Aby zdjac kierownice odkrecamy dwie śruby z tyłu poduszki kluczem Torxem T27 (Wielkość odpowiada Kluczowi imbusowemu 5)

Delikatnie odchylamy poduszke i płaskim srubokretem podwazamy czerwona wtyczke, teraz spokojnie mozemy odkrecić centralną srube która mocuje kierownice (warto zaznaczyć sobie np markerem połozenie kierownic na wyprostowanych kołach tak aby później nie było trzeba zbednie ustawiac kierownicy).

Później kiedy kierownice mam już na kolanach odczepiamy dwie kolejne kostki od Poduszki i klaksonu. W czerownej kostce mamy metalowe zabezpieczenie które musimy podważyć cienkim płaski srubokretem i zciagnac w dół kostki.

Teraz kiedy kierownica leży już daleko na tylej kanapie ;-) biezemy sie za zdjecie osłonki przełaczników, odkrecamy dwie boczne śruby krzyzakowe i jedną górna srube Torxa - T10.

Nastepnie odkrecamy kleme trzymające całe przełaczniki kluczem Imbusowym 4.

Przełaczniki mamy juz w reku odczepiamy kostki dla lepszego pola manewru, w tym celu podwazamy je płaski szerokim srubokretem z kazdej strony po troszke i delikatnie.

Teraz mozemy swobodnie rzeźbić przy manetce i łaczeniu pinów (ja tą czynnosc wykonałem uprzednio dzień predzej w domu - wiec mam już gotowca - do wiazki uzyłem styki z zepsutych przełaczników (te cieńkie) plus ori kostke a od strony BC rozcietą kostke z licznka od BMW :-P chociaż ta od audi też by podpasowała ale nie miałem). Całosc połaczylem zgodnie z schematem (kazdy wie z kąd ten schemat pochodzi :-P ) Oczywiscie wszysktie kostki są opisane i zaznaczone który pin jest który i ta zasada wystepuje w cały aucie na kazdej kostce.

Również dzień predzej zrezałem przyciski do manetki (nie mialem całej sprawnej manetki wiec postanowiłem przeszczepić same przełaczniki) Nawet w zwykłej ori manetce sa miejsca na przełaczniki do BC.

Kolejną czescia pracy było podłaczenie sygnału spalania z ECU do 10 Pina w BC. W tym celu było trzeba zdjac osłone z pod schowka nad nogami pasazera i wydrzec komputer z mocowania, odpinajac pierw weżyk podajacy cisnienie do kompa a nastepnie przesuwając zabezpieczenie zdjecie wtyczki z ECU.

Wtyczka wisi nam w miare swobodnie i mamy do niej dosc dobry dostep zdejmujemy jej górna osłone w celu wpiecia pinu, podwazamy płaskim szerokim śrubokretem miejsce obok zabka i zsuwamy cała osłone w przeciwnym kierunku jak wychodzą przewody.

Dostawiamy brakujacego pina ze sygnałem spalania w moim przypadku był to pin 9 w starszych TDIkach bedzie to albo również pin 9 albo 49. Najlepiej przed wcisnieciem pina w jego przyszłe miejsce jest zmierzyć napiecie, na wolnych obrotach powinno wahac sie pomiedzy 0.3-0.5V a przy max gazie około 1.5V, wtedy mamy pewnosc ze to na pewno sygnał spalania... jednak nie do konca jak kazdy wie w TDIku jest problem z srednim i czasowym spalaniam (jest zawyżone) wiec napiecie moze być o wiele wieksze od tego co podałem.

Przeciagamy kable z sygnałem spalania pod nawiewem, za radiem az do kierownicy, i łaczymy go z 10pinem w wtyczce od BC. Na foto u mnie jest to przewod koloru żóltego (zastosowałem taki kolor jak ori :mrgreen: )

Wtyczek od AC miałem ori z sporym kawałkiem wiazki wiec nie musiałem nawet szukać opsiu podłaczenia gdyż wystarczyło połaczyc kolorami. Ale dodaje opis co gdize i jak.

Jesli nie mamy ori wtyczki to mozemy urzyc taśmy od komputera badz wtyczek z zegarów BMW albo Audi. Pasują idealnie.

Wg schematu AC Piny17, 19, 23 do pinów MC 3, 4, 7 (rozbieramy kostke i mamy opisane który pin jest który)

Nastepnie Piny 25, 18 masujemy w wygodnym miejscu z dobra masa.
Ja zmasowałem je do śrubki którą przykrecamy licznik.

Wody do wycieraczek nie masujemy zostawiamy tak jak jest, jedynie podłaczamy trzy piny od Cisnienia oleju plus masujemy zarówki tył i przód.

Pod spodem opis pinów w MC.

Skrecamy wszystko w odwrotnej kolejnosci do kupy i jedziemy próbe.
Jesli po jakimś czasie okaże sie iż nasz BC zawyza badz zaniza norme spalania (moj zaniza i dzisiaj bede go doregulowywał) wyjmujemy licznik i uzywamy do tego potecjometrów które są na boku BC

Natomiast z dołu BC mam potecjometry do ustawiania jezyka wyswietlanych komunikatów AC.

No i wreszcie długo oczekiwany efekt koncowy:

Wszystkie funkcje działania AC / BC opisane sa już na forum wiec nie ma sensu pisać kolejny raz tego samego. ;-)

Na koniec podziekowania dla Cobry za cierpliwosc przy ciagłym zawracaniu głowy i za schemacik oraz dla Minona1 również za schemat i za przetarcie szlaku <piwo>

[ Komentarz dodany przez: aldi: 2014-01-10, 14:25 ]
Kopia kilkunastu zdjęć z opisu: https://bit.ly/1aN2jJE
Jeszcze tutaj jest poradnik kolegi Sylwiastego: https://bit.ly/1hD0syW
_________________
Tylko Turbo Benzyna:)
Subaru impreza MY 06 460PS/520Nm
 
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
grinch 
Władca pierścieni


Nadwozie: Sedan
Imię: Michał
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 682


Wysłany: 2008-02-09, 12:37   

Super sprawa Gratulacje Solskier <ok> <ok>
PS: Czy do TD tez można coś takiego założyć montaż będzie wyglądał tak samo :?:
_________________
Audi Turbo bez quattro...
8L Turbo :P
 
 
Solskier 
Od zawsze na forum



Nadwozie: Avant
Imię: Piotrek
Pomógł: 117 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 3380
Skąd: Kłodzko


Wysłany: 2008-02-09, 17:14   

grinch napisał/a:
Czy do TD tez można coś takiego założyć montaż będzie wyglądał tak samo
Do TD nie założysz, bo nie masz do czego, w TD nie ma sterownika silnka (pompa jest na linke i jest sterowana mechanicznie) wiec niestety nie załozysz jedynie AC.
_________________
Tylko Turbo Benzyna:)
Subaru impreza MY 06 460PS/520Nm
 
 
 
czapa 
Audi 80 Mastach


Silnik: 6A
Typ: b4
Imię: Tomek
Wiek: 34
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 113
Skąd: Mysłowice


Wysłany: 2008-02-09, 17:50   

Solskier, czyli zeby zalozyc trzeba miec ECU??
_________________
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
cobra 
Od zawsze na forum



Imię: Krzysiek
Pomógł: 74 razy
Wiek: 34
Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 2018
Skąd: Lublin


Wysłany: 2008-02-09, 18:53   

ECU??? można to tak ująć <ok>

Piotrek... kolejna dobra robota <ok>
 
 
 
czapa 
Audi 80 Mastach


Silnik: 6A
Typ: b4
Imię: Tomek
Wiek: 34
Dołączył: 22 Cze 2007
Posty: 113
Skąd: Mysłowice


Wysłany: 2008-02-09, 19:03   

chodzilo mi o komputer :oops: jakos tak mi sie zdaje ze mowi sie ECU na niego <ok>
_________________
 
 
pilocik69 
Władca pierścieni



Silnik: 1Z
Nadwozie: Avant
Imię: Martini
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 546
Skąd: Małopolska


Wysłany: 2008-02-15, 12:36   

Solskier

Mam problem wytlumacz dokladnie jak wyrwac tego kompa , dosc ciezko siedzi na swoim miejscu i jak odpiac ta wtyke ?
_________________
...............TDI POWER................
 
 
 
Solskier 
Od zawsze na forum



Nadwozie: Avant
Imię: Piotrek
Pomógł: 117 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 3380
Skąd: Kłodzko


Wysłany: 2008-02-15, 21:31   

Kompa jak nigdy nie miałes wyciaganego to jest ciezko go wyrwac, najlepiej odkrecic go razem z cała podstawa to w której siedzie...A jak nie to spróbu tak pierw odchyl ten biały plaskitkowy uchwyt co trzyma cała osłone - przekrec go w prawo, potem odpnij wezyk od cisnienia doladowania nastepnie spróbuj szarpnac kompa w dól - trzeba uzyc sporej siły potem odpnisz wtyczke (zwalniasz zabezpieczenie wtyczki przeciagajac je w prawo) i komp wyleci na podłoge :-P ... co do wtyczki to jak masz przepłykwe boscha (stara wtyczka) to odkrecasz dwie sróbki z góry wtyczki i jedna z dołu a cała wtyczke przesuwasz do góry w kierunku kabli.... natomiast na pierburgu to obudowe wtyczki podważasz delikatnie śróbokretem tam gdzie masz zaznaczone na foto i ciagniesz cała górna czesc wtyczki w przeciwnym kierunku jak wychodzi wiazka... schodzi dosc łatwo. Z tego co pamietam masz na pierburgu wiec tak jak na foto masz strzałki...

Podwazasz dzyndzla i ciagniesz w kierunku strzałi - na przeciw wizaki. A przy zakładnaiu tylko wsuwasz od dołu przez zabek swobodnie przeskoczy...być moze wystarczy pociagnac tak samo do sciagania bez podwazania zabka ale nie próbowałem ;-)
_________________
Tylko Turbo Benzyna:)
Subaru impreza MY 06 460PS/520Nm
 
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
pier 
Audi 80 Maniak



Nadwozie: Avant
Imię: Piotr
Wiek: 35
Dołączył: 17 Lip 2007
Posty: 71
Skąd: lubelskie


Wysłany: 2008-02-27, 13:16   

Ja u siebie tez zamontowałem AC/BC, lecz wskazania spalania są zawyżone o około 3-4 litry/100km. Da się coś z tym zrobić?
 
 
laki87 
O Audi 80 wie wszystko


Silnik: PM
Nadwozie: Sedan
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 204
Skąd: Włocławek


Wysłany: 2008-02-27, 18:03   

Panowie podepne sie pod temat.....a mianowicie chciałem dzis wyjac licznik i lekko przyrezac go a mianowicie ringi.....tu kolega zapoał zdjecia ze trzeba przechylic licznik szybka do góry i pieknie wychodzi....tylko ze ja jakos nie moge. Na moje oko to sa za krótkie kable zeby cos zrobic. Przecylam szybka do góry i co... ? i nic nadal tył licznika mam poza zasigiem .... co poradzicie ?
_________________
Moja niunia: http://www.audi80.pl/viewtopic.php?p=108513#108513
 
 
pilocik69 
Władca pierścieni



Silnik: 1Z
Nadwozie: Avant
Imię: Martini
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 546
Skąd: Małopolska


Wysłany: 2008-02-27, 22:02   

Jesli niebylo nic kombinowane to MUSI wyjsc. Jezeli natomast dalej niebedzie chcial wyjsc, to sprobuj oskrecic schowek nad nogami kierowcy i wloz w jego miejsce swoja glowe ;-) i popatrz do gory ( pomocna bedzie jakakolwiek lampka) , jak spojrzysz bedziesz widzial tyl licznika i podpiete pod niego kable, wystarczy sprawdzic czy gdzies nie chacza te kable i to tyle..

Takze probuj mosci Panie... ;-)
_________________
...............TDI POWER................
 
 
 
laki87 
O Audi 80 wie wszystko


Silnik: PM
Nadwozie: Sedan
Wiek: 31
Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 204
Skąd: Włocławek


Wysłany: 2008-02-27, 22:22   

no tak własnie dzisiaj wyczaiłem ze schowek mozna rozkrecic sprawnie ale zanm sie jorgnąłem zastała mnie niestety juz ciemnosc :( w sobote wstaje o 6 i biore sie za ringi i za przepalona zarówke od lewej strzałki kierunkowskazu.
 
 
Krzysztof

Nadwozie: Sedan
Silnik: ABK
Napęd: Quattro
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Dołączył: 4 wrze 1998
Posty: 4537
Kliknij tutaj ----------->
Naprawa auta: Tak
Nowe auto?: Nie
Promocja A80: --------->
Zlot Audi80.pl: 2019r
Zmiana oleju 1 rok: Tak
Skąd: Warszawa
Ross 
Rodem z Inglostadt



Nadwozie: Avant
Imię: Tomek
Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 479
Skąd: Szczecin


Wysłany: 2008-03-02, 23:34   

witam, jak sie sciaga kierownice kierownice bez klimy taka jak ta ?

http://www.fotosik.pl/pok...a9206e556a.html
(zapozyczone od forumowicza Arczizioom)

Domyslam się, ze trzeba gdzies podwazyc, ale nie chial bym niczego polamac :)
 
 
 
Solskier 
Od zawsze na forum



Nadwozie: Avant
Imię: Piotrek
Pomógł: 117 razy
Wiek: 33
Dołączył: 16 Sie 2007
Posty: 3380
Skąd: Kłodzko


Wysłany: 2008-03-03, 09:08   

Szarpnij energicznie za klakson od brzegów zaczynaj wyskoczy z zatrzasków i po sprawie.
_________________
Tylko Turbo Benzyna:)
Subaru impreza MY 06 460PS/520Nm
 
 
 
Arczizioom
[Usunięty]



Wysłany: 2008-03-03, 12:34   

Dokładnie jest to na zatrzaskach musisz łapać i energicznie szarpnąć.

Ps. W kierownicach nie ma klimy tylko poduszka to tak dla sprostowania.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group -




forum audi a6 hamulce Testy opon
forum audi 80

Zaprzyjaźnione serwisy
:: Forum Audi A6 :: forum bmw :: AZ Auto Serwis :: Tarcze hamulcowe Audi :: Klocki hamulcowe Audi :: Nagrania lektorskie - cennik. ::
:: SklepOpon.com - opony i felgi :: koło pasowe wału korbowego :: Felgi aluminiowe Audi - AluShop.pl :: pompa wody ::
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 15